Rozmowy Konrada Stanglewicza – Stanisław Janicki

625 350 54. Lubuskie Lato Filmowe / Lubuskie Film Summer / 29.06-6.07.2025

Konrad Stanglewicz:
Lubuskie Lato Filmowe w Łagowie rusza 24 czerwca. Towarzyszyłem temu festiwalowi od początku mojej radiowej roboty w 1979 roku. W czasach PRL-u była to oaza wolności słowa, obrazu, myśli, twórczości. Po przełomie 1989 – z inspiracji Juliusza Burskiego – w Łagowie spotykały się kinematografie z krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Oglądaliśmy filmy nigdzie indziej nie do zobaczenia w Polsce. Miałem w Łagowie okazję rozmawiać z najwybitniejszymi twórcami polskiego kina. Niektóre nagrania chcę przypomnieć.

Stanisław Janicki – dziennikarz, reżyser, scenarzysta, krytyk filmowy i historyk kina. Autor popularnego cyklu telewizyjnego „W starym kinie”. Był to najdłużej nadawany program filmowy w historii polskiej telewizji (od 1967 do 1999).
Stanisław Janicki jest jurorem w konkursie filmów fabularnych tegorocznego 47 Lubuskiego Lata Filmowego. Był pierwszym dyrektorem programowym Lubuskiego Lata Filmowego w 1969 roku.
W rozmowie mówi o sobie oraz o dwóch zrealizowanych przez siebie dokumentach: Kochany i nienawidzony – Dramat życia i śmierci twórcy “Krzyżaków” (2002 – o Aleksandrze Fordzie) i Marzenia są ciekawsze (1998 – serial o niezrealizowanych projektach Andrzeja Wajdy)

  • llf
Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Nasza strona używa cookies. Określ swoje preferencje prywatności i wyraż (lub nie) zgodę na użycie cookies. Our website uses cookies, mainly from 3rd party services. Define your Privacy Preferences and/or agree to our use of cookies.